Bujori pe Valea lui Cozluk in Muntii Macin

Vreo doi ani la rand am incercat sa vedem poienile cu bujori din Muntii Macin insa nu ne-a iesit pasenta, fie am ajuns prea devreme si bujorii nostri erau doar boboci, fie am ajuns prea tarziu si erau de mult trecuti si scuturati. Asta pana in luna mai anul acesta, cand visul a devenit realitate: ne-am nimerit fix cand bujorii erau maxim infloriti iar poienile erau de un rosu aprins, mai-mai de ziceai ca au luat foc.

Ca sa ajungi la bujori si sa nu ii cauti pana se ofilesc :-), trebuie sa urmezi traseul Cozluk ce porneste din satul GreciTraseul circuit (punct rosu) are o lungime de 16 kilometri, si urca pe versantul vestic al Muntilor Macin. Traseul se poate scurta cu cativa kilometri buni pentru ca, din satul Greci, prima portiune din traseu, care urmareste conturul muntelui pana la intrarea efectiva pe poteca de padure, se poate parcurge si cu masina.

In plus, ca multe alte trasee din Muntii Macin, care sunt perfecte pentru practicarea cicloturismului, traseul Cozluk este ideal pentru o tura de-o zi cu bicicleta. Drumul este superb, padurea de stejari si tei este deasa, iar poteca este usoara pentru ca, de cele mai multe ori, urca pe vaiugi sau drumuri forestiere (vezi cum arata drumurile in  articolul cu Muntii Macin de aici).

Dupa un urcus lejer in care bujorii apar sporadic, brusc te nimeresti intr-un adevarat lan cu bujori. Nu stii unde sa te uiti mai repede si nu iti vine sa crezi ca esti la munte. Parca esti intr-o gradina cu bujori plantati special de cineva ca sa iti bucure privirea.

Am vazut asa ceva doar in Muntii Macinului si garantam ca merita drumul pana acolo chiar si numai pentru asta. Perioada in care bujorii sunt infloriti difera destul de mult si este puternic influentata de temperaturile din timpul primaverii. Cel mai bine e sa incerci sa mergi undeva la inceput de mai. Si chiar daca nu ii prinzi infloriti de prima oara, mai ai o sansa…anul urmator. Noua ne-a luat trei ani ca sa reusim sa ii prindem infloriti. Dar nu ne-am lasat si ne-am luat revansa cu cateva sute de poze 

Bujorul romanesc (Paeonia peregrina var. romanica)este o specie rara, ocrotita de lege in Romania, care se intalneste numai in padurile din zona Dobrogei (intre Tuzla si Mangalia, Babadag, Niculitel, Baia si insular in Muntii Macinului).

Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_005
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_003
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_004
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_002
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_006
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_011
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_008
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_007
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_018
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_001
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_009
Cartitaplimbareata_Rezervatia de bujori de la Greci - Muntii Macinului_012

Acest articol este scris de Alex Ionescu si a aparut prima data aici: https://cartitaplimbareata.ro/index.php/5134/rezervatia-de-bujori-de-la-greci-muntii-macinului-traseul-cozluk/

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *